In het juiste ritme komen

Wat is dat, routine?

Routine is eigenlijk dat iets gedurende een langere periode altijd hetzelfde gaat en dat het normaal is geworden. Als u samen een bepaald ritme hebt gevonden in de toediening van het groeihormoon is voor iedereen duidelijk wie het groeihormoon toedient, waar in huis dit gebeurt, op welk moment, waar op het lichaam de prik gezet wordt, etc. Dit geeft rust en houvast. Als dit niet vanzelf gaat, kunt u de zo-doen-we-het-kaart gebruiken om de afspraken hierover vast te leggen. Na een tijdje zo geprikt te hebben, zult u merken dat het vanzelf routine is gewonden.

Hoe behoudt u routine?

Als u eenmaal in een goed ritme zit en het voor uw kind en u vanzelf gaat, lijkt het of dit nog jaren zo door kan gaan. Dat zou best eens zo kunnen zijn, maar het kan ook heel goed dat het opeens niet meer zo soepel gaat. Soms is niet helemaal duidelijk waarom het even niet goed gaat en komt het vanzelf weer goed, maar soms zijn er specifieke redenen waarom het plots stroever loopt. Een aantal hiervan is hieronder toegelicht:

  • Als er strijd is over wie toedient of hoe het moet gebeuren, bijvoorbeeld omdat u graag wilt dat uw kind zelf gaat prikken, kan de routine verstoord raken. Het helpt dan om de zo-doen-we-het-kaart (opnieuw) in te vullen om zo de afspraken over de toediening helder te bespreken en vast te stellen.
  • Het belonen van uw kind na een toediening kan heel goed werken om de behandeling een nieuwe stimulans te geven. Wanneer het belonen onvoldoende, verkeerd of juist teveel gebeurt, kan dit echter tot verzet leiden bij uw kind. Lees daarom (nogmaals) het document belonen goed door. Hier vindt u niet alleen tips over hoe u uw kind op een juiste manier kunt belonen, maar kunt u ook zien wat de negatieve effecten van belonen kunnen zijn en hoe u dit voorkomt.
  • Na verloop van tijd kan de routine een beetje verwateren en voor het gemak worden afspraken dan minder strak nageleefd. U varieert bijvoorbeeld van tijdstip, doet de toediening ‘even snel’ of heeft wat minder geduld. Dit kan natuurlijk wel eens voorkomen, maar als het te vaak gebeurt, raken u en uw kind het juiste ritme kwijt. Ga dan nog eens rustig zitten om de gemaakte afspraken (eventueel met de zo-doen-we-het-kaart) nog eens goed te bespreken en te wijzigen waar nodig. Vervolgens is het wel belangrijk om deze (nieuwe) routine dan netjes te volgen.
  • Soms is de oplossing niet zo eenvoudig als hierboven beschreven en blijft uw kind verzet bieden tegen de prik. Of misschien is uw kind ineens erg angstig geworden voor de toediening. In het document alarmbellen [link naar alarmbellen Aline] kunt u een aantal aanwijzingen voor een negatieve spiraal vinden en een methode om te bepalen of het verstandig is om hulp in te schakelen.