Volhouden: nu en later

Bij groeihormoon is het volhouden van het prikken zo belangrijk omdat alleen bij juist en dagelijks gebruik uiteindelijk het doel van een bepaalde lengte kan worden behaald. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om toch maar weer iedere dag een prik te moeten. In dit hoofdstuk staan we stil bij het belang van routine bij het volhouden, de weerstand tegen de prik die vaak tijdens de puberteit de kop op steekt en andere momenten dat het prikken soms even niet meer zo goed gaat.

Waarom is volhouden belangrijk?

Het volhouden van de behandeling wordt in de medische wereld ook wel ‘therapietrouw’ genoemd. Lees in dit hoofdstuk alles waarom het zo belangrijk is om therapietrouw te zijn bij een behandeling met groeihormonen.
Lees verder

In het juiste ritme komen

Zoals gezegd is het belangrijk om prikken een vast onderdeel van het dagelijks ritme te maken. In de eerste weken van de toediening is er vaak al een bepaald patroon of een routine ontstaan, die werkt en waar iedereen zich prettig bij voelt. Soms is dat ook nog niet zo en zullen jullie gezamenlijk een ritme moeten vinden. Daarna is het nog zaak de routine te behouden, ook als het lastig wordt.
Lees verder

Puberteit

De puberteit is voor elk kind lastig: ze zitten tussen hun kindertijd en volwassenheid in en gaan door een proces van onafhankelijk worden, met alle bijbehorende emoties. Uw kind zal zich gaan afzetten tegen van alles, is op zoek naar een eigen identiteit en is onrustig en onzeker. Al deze emoties en veranderingen zullen ook invloed hebben op de toediening van het groeihormoon, dat op deze leeftijd vaak door het kind zelf wordt gedaan.
Lees verder

Andere lastige momenten

Behalve de puberteit en andere leeftijd gerelateerde momenten, zijn er ook gebeurtenissen die voor kinderen in alle leeftijdsgroepen lastig kunnen zijn en waardoor de routine van het prikken verstoord kan worden. Hier vindt u een aantal van die momenten en hoe u hier het beste mee om kan gaan.
Lees verder