Wat vertel ik mijn kind en hoe leg ik het uit

Wat vertel ik mijn kind?

Het is goed om uw kind goed uit te leggen waarvoor het nodig is om het groeihormoon toe te dienen, hoe de toediening straks gaat en wat het verwachte resultaat is. Zelf vindt u het bij een behandeling ook belangrijk om goed te weten wat er gaat gebeuren en waarom. Dit geldt ook voor uw kind, hoe jong het ook is.

Betrek uw kind bij deze voorbereidingsfase. Stem de uitleg af op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. Luister goed en let op signalen die aangeven wat uw kind wel of niet prettig vindt. De leeftijd waarop een kind actief kan meedenken is afhankelijk van het kind. Kinderen met een chronische aandoening kunnen dat vaak op wat jongere leeftijd. In het algemeen is de ervaring dat kinderen van vijf tot zeven jaar hun eigen situatie al redelijk kunnen overzien.

Kijk ook eens naar de “Zo-doen-we-het-kaart”. Deze kaart kunt u gebruiken om afspraken met uw kind te maken en deze samen vast te leggen. Structuur en rituelen kunnen voor uw kind veel houvast geven.Deze kaart vult u samen met uw kind reeds voor de start van de groeihormoonbehandeling in.

Waarom is de behandeling nodig?

Voor de acceptatie van de behandeling bij u en uw kind kan het helpen om goed voor ogen te houden wat het doel van de behandeling is. U kunt hier samen met uw kind over praten.

Hieronder volgen wat aanknopingspunten voor dit gesprek. Belangrijk is om geen verwachtingen bij uw kind te wekken die niet waargemaakt kunnen worden. Wees in dit gesprek dus eerlijk en realistisch, dat voorkomt teleurstellingen.

  • Lengtegroei – praat over waarom het voor uw kind belangrijk is om wat meer te groeien? Denk bijvoorbeeld aan:
    • Is uw kind een fanatieke sporter en zou lengtegroei en wat meer spiermassa bijdragen aan de sportieve prestaties? U moet zich hierbij wel realiseren dat het effect op de spiermassa later optreedt dan de inhaalgroei en dat de bijdrage aan sportieve prestaties afhankelijk is van het kind en de specifieke sport.
    • Wil uw kind graag groot genoeg zijn om nu eindelijk ook een keer in het pretpark in alle attracties te mogen?
    • Wat zou uw kind nu willen doen waarvoor hij of zij nog te klein is?
  • Het groeihormoon werkt korter dan 24 uur. Het lichaam van uw kind heeft dus iedere dag een beetje groeihormoon nodig voor een gezonde ontwikkeling. Door (tijdelijk) te stoppen met de behandeling kan uw kind zomaar een of meerdere centimeters minder groeien.
  • Zelfbeeld en zelfvertrouwen – klein zijn kan een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van een kind nu of later. Kinderen en ook pubers willen graag bij de groep horen en niet anders zijn. Ouders maken zich vaak zorgen dat hun kind gepest zal worden. Dit voorkomen kan juist een stimulans zijn voor een goede start en het volhouden van de behandeling op lange termijn.                      

Hoe leg ik het uit- TIPS

Hier vindt u een aantal tips die u en uw kind kunnen helpen bij het informeren en voorbereiden. Lees verder