Bang voor het prikken?

Is uw kind bang voor het prikken, dan is het goed om hier al in de voorbereidingsfase aandacht te besteden.

  • Als u denkt dat uw kind bang is voor het prikken. Denk dan nu al samen met uw kind na over hoe u hiermee omgaat en wat u en uw kind hierbij kan helpen. Denk bijvoorbeeld na over manieren om uw kind af te leiden tijdens de prik of over belonen als het goed gaat. Wilt u meer informatie over belonen of afleiden kijk dan op de pagina “Meer informatie?”  of lees er meer over in het hoofdstuk “Aan de slag”.
  • Als u weet of ziet dat uw kind prikangst heeft, trek dan al voor de start van de behandeling aan de bel bij het ziekenhuis. Starten met prikken als uw kind er erg bang voor is, kan prikangst verergeren.
  • Als u zelf last heeft van prikangst, prikweerstand of het prikken gewoon eng vindt, geef dit dan op tijd aan bij de zorgverlener, wanneer uw kind hier niet bij is. Kinderen zien en voelen uw angst bij het prikken en kunnen die angst overnemen. Samen met de zorgverlener kunt u dan kijken wat de beste aanpak is om uw angst niet over te dragen aan uw kind.

 

In het begin vond ik prikken met naald een ramp. Bij het bloedprikken moesten de artsen vaak meerdere keren op verschillende plaatsen prikken om bloed te krijgen, zelfs tot aan mijn enkels aan toe. Ik heb toen een angst voor naalden ontwikkeld.