Voeding en groei

Voeding kan invloed hebben op groei, daarom is gezond eten essentieel. Het verschilt met de leeftijd wat kinderen nodig hebben om te groeien en welk voedsel hiervoor nodig is. 

Kleine kinderen

Voor heel kleine kinderen is moedermelk belangrijk voor de groei en ontwikkeling en beschermt tegen ziekten. Een baby profiteert het meest als het ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt, maar elke week telt. Daarna is ook bijvoeding nodig voor de verdere groei en ontwikkeling.

IS_054.jpg

Peuters

Peuters en kleuters eten met de rest van het gezin mee. U kunt ze dus gewoon hetzelfde voorschotelen als de rest van het gezin. Het is belangrijk dat uw kind 3 maaltijden per dag krijgt en maximaal 4 keer iets tussendoor eet. Zorg ook voor variatie in groente en fruitsoorten. Uw kind krijgt daardoor van alle belangrijke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen voldoende binnen.

Als kinderen groter worden...

Als kinderen groter worden is het van belang goede eetgewoontes te houden. De cijfers maken het duidelijk, steeds meer jongeren eten ongezond. Dat is jammer. Juist als kinderen in de groei zijn is eten volgens de  Schijf van Vijf heel belangrijk. Als kinderen niet gezond eten en weinig bewegen, krijgen ze vaak een doffere huid, minder energie en moeite met concentreren. Als uw kind naar school gaat is het belangrijk dat het gezond eet en voldoende beweegt. Laat uw kind ’s ochtends goed ontbijten, geef een gezonde lunch mee naar school en zorg voor een goede avondmaaltijd. Uw kind is immers volop in de groei en heeft dus voldoende voedingsstoffen nodig.

Vitamines en Mineralen

Naast voldoende voedingsstoffen is het van belang de lichaam met genoeg vitamines en mineralen te verzorgen. Vitamines en mineralen zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.

Vitamines zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in onze voeding. Het lichaam maakt vitamines niet of onvoldoende zelf, maar ze zijn onmisbaar voor het lichaam tijdens de groei en bij een goed functioneren van het lichaam. 

Voor het groeien van kleine kinderen is vooral vitamine D van belang. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden, voor het instandhouden van de weerstand en voor een goede werking van de spiren. Kleine kinderen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit hun voeding en uit zonlicht kunnen halen. Daarom wordt geadviseerd om uw kind elke dag 10 microgram extra vitamine D te geven tot het 4 jaar is. Dat is goed voor de botten en tanden. Dit advies geldt voor alle kinderen tot 4 jaar, ongeacht de zuigelingenvoeding, opvolgmelk of gewone voedingsmiddelen die je kind krijgt. Als uw kind een tijd lang geen groente en fruit eet, kan een product dat verrijkt is met vitamine C een tekort aan deze vitamine aanvullen. Maar alleen door gevarieerd te eten krijgt je kind alle waardevolle stoffen binnen. Supplementen kunnen dat niet helemaal vervangen. 

Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Mineralen komen voor in de natuur, bijvoorbeeld in gesteenten. Planten en dieren nemen deze mineralen op, waardoor ze in eten en drinken terecht komen.
Dit zijn mineralen: calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium.
Daarnaast bestaan er spoorelementen: mineralen waarvan het lichaam maar heel weinig nodig heeft. Dat zijn: chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink.

Jodium

Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Een tekort aan jodium komt niet snel voor. In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waarmee je jaren vooruit kunt. Bovendien krijgen de meeste Nederlanders voldoende jodium binnen via het eten. Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig brood eet of geen zout gebruikt waar jodium in zit. Door een jodiumtekort kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Dit heet ook wel struma of krop. Een jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot een groeiachterstand en soms tot dwerggroei.

Daarnaast geldt dat mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, met name bloeddrukverlagers of diuretica, extra mineralen nodig hebben. De medicijnen kunnen bij langdurig gebruik direct of indirect invloed hebben op de stofwisseling of de werking van mineralen. Deze mensen kunnen hun huisarts vragen welke mineralen ze extra nodig hebben.

Meer informatie over vitamines en mineralen kunt u vinden op http://www.vitamine-info.nl/