Omgaan met overgewicht

Probeer overgewicht zo veel mogelijk te voorkomen. Overgewicht is een extra belasting voor het lichaam en vergroot de kans op nieuwe klachten. Leer uw kind daarom gezond en gevarieerd te eten. Bij het Voedingscentrum kunt u terecht voor algemene informatie over gezonde voeding. Voor een persoonlijk voedingsadvies kunt u terecht bij de diëtist.

Voorkomen is beter

Probeer overgewicht te voorkomen! Voorkomen is beter dan genezen: afvallen is erg moeilijk voor een kind.

Voor de meeste groeistoornissen zijn speciale groeidiagrammen beschikbaar – ook voor wat betreft gewicht en de verhouding tussen lengte en gewicht (BMI). Met behulp van deze diagrammen kunt u – samen met de arts – controleren of uw kind zich goed ontwikkelt. Vraag direct om hulp als blijkt dat het gewicht te snel toeneemt.

Wat kunt u voor uw kind doen?

  • Zorg voor gezonde voeding. Bied uw kind een gevarieerde voeding aan, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Geef uw kind niet te veel verzadigd vet. Stimuleer uw kind om voldoende groente, fruit en brood te eten. Bij het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) vindt u meer informatie over gezonde voeding.
  • Geef uw kind voldoende eten. Laat uw kind niet te veel eten, maar ook niet te weinig. Een kind heeft energie nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Ga uit van de gewone voedingsadviezen voor leeftijdgenootjes, tenzij uw arts u een ander advies geeft.
  • Betrek uw kind bij de maaltijd. Veel jonge kinderen zijn ‘lastig’ met eten. Probeer het kind bij de maaltijd te betrekken, laat het bijvoorbeeld helpen met koken. Dat heeft vaak een positieve uitwerking. Aan oudere kinderen kunt u uitleggen waarom bepaalde voedingsmiddelen wel of niet gezond zijn.
  • Laat uw kind voldoende bewegen. Stimuleer uw kind om veel te bewegen. Laat het buiten spelen, sporten, ga samen wandelen in het bos enzovoort. Bewegen helpt om op een goed gewicht te komen en te blijven.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Eet zelf gezond en regelmatig. Doe zelf ook aan lichaamsbeweging.

“Van de week zag ik een documentaire over een bejaarde Engelse man. Hij had een groeistoornis, ik weet niet precies welke, en hij was behoorlijk dik. Hij zei dat zijn ouders hem vroeger dwongen veel te eten. Er was in die tijd nog weinig bekend over groeistoornissen, en ze dachten dat hij vanzelf wel zou gaan groeien als hij meer ging eten.”

Van wie krijgt uw kind hulp?

  • Het Voedingscentrum heeft een aantal algemene adviezen voor gezonde voeding opgesteld. Bel 070 – 306 88 88 of kijk op www.voedingscentrum.nl. De site bevat ook informatie en spelletjes voor kinderen. De site www.lekkerbelangrijk.nl is speciaal voor tieners.
  • Voor een aangepast voedingsadvies kunt u terecht bij de diëtist. De diëtist kan uw kind ook begeleiden als het moet afvallen. Diëtisten werken vaak bij de thuiszorg, in een ziekenhuis, op een sportschool of zijn vrijgevestigd. Kijk in de gemeentegids of in het telefoonboek. Zie ook de website van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, www.nvdietist.nl.
  • Het risico op overgewicht is vooral groot bij het Prader-Willi syndroom. De Prader-Willi/Angelman Vereniging heeft veel informatie over dit onderwerp. Op de website www.praderwillisyndroom.nl vindt u adviezen en recepten.