Ondervoeding

Soms hangt de groeistoornis ook samen met een slechte, onvolwaardige voeding. Onvolwaardige voeding is voeding die onvoldoende voedingsstoffen levert. Het lichaam heeft dan als het ware niet genoeg ‘brandstof’ om te kunnen groeien. Dit heet ondervoeding.

IS_056.jpgTekort aan voedingsstoffen

Veel mensen denken dat ondervoeding niet voorkomt in Nederland. Maar het komt wel degelijk voor. Ondervoeding ontstaat niet alleen als mensen te weinig eten: ondervoeding ontstaat bij een te eenzijdige voeding. Er ontstaat dan een tekort aan belangrijke bouwstoffen (voedingsstoffen): eiwitten, vetten, koolhydraten, water, vitamines en mineralen. Het lichaam beschikt dan over onvoldoende energie, en die is nodig om te kunnen groeien en het lichaam in stand te houden.

Soms is een andere ziekte de oorzaak van ondervoeding. Bij sommige darmstoornissen (coeliakie, ziekte van Crohn) bijvoorbeeld is het lichaam niet goed in staat belangrijke voedingsstoffen op te nemen. Ook psychische problemen (anorexia nervosa) kunnen ten grondslag liggen aan ondervoeding. Ondervoeding komt vooral voor bij oudere mensen met gezondheidsproblemen (slikproblemen, verlies van eetlust enzovoort).

Meer informatie

Meer informatie over gezond eten vindt u op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl.
Als u niet goed weet hoe u gezond eten in de praktijk kunt brengen, kunt u hulp vragen aan een diëtist. Uw arts kan u doorverwijzen. Zie ook de website van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, www.nvdietist.nl.