Groei

Wat is groei eigenlijk? Wat gebeurt er in het lichaam bij groei? Hier vindt u een begrijpelijke uitleg van dit ingewikkelde onderwerp.

Samenvatting

Wat gebeurt er eigenlijk als een kind groeit? Welke lichamelijke processen liggen hieraan ten grondslag? Als u ziet wat er allemaal nodig is om te kunnen groeien, zult u ook begrijpen wat er allemaal mis kan gaan tijdens het groeiproces. Zo wordt duidelijk hoe een groeistoornis kan ontstaan. Lees verder.

Kinderen worden langer omdat hun botten langer worden. De groei van de botten vindt plaats aan de uiteinden van de botten. Daar bevinden zich de groeischijven. In de groeischijven zitten kraakbeencellen. De kraakbeencellen vermeerderen zich en veranderen uiteindelijk in botcellen. Zo groeit het bot beetje bij beetje. Lees verder.

De botten groeien onder invloed van stoffen in het lichaam. Deze stoffen zijn hormonen en groeifactoren. Welke stoffen de grootste invloed hebben op de groei, verschilt per levensfase. In de baarmoeder en tijdens de eerste zes levensmaanden wordt de groei vooral geregeld door een aantal groeifactoren. Daarna krijgt groeihormoon de meeste invloed op de groei. De werking van groeihormoon wordt ondersteund door schildklierhormoon. In de puberteit veroorzaken de geslachtshormonen een groeispurt. Lees verder.

Voeding kan invloed hebben op groei, daarom is gezond eten essentieel. Het verschilt met de leeftijd wat kinderen nodig hebben om te groeien en welk voedsel hiervoor nodig is. Er wordt stilgestaan bij belangrijke vitamines en mineralen. Lees verder.

 

© Stichting September
Pagina Voeding en groei © BKC Media