Omgaan met pijn

Bij chronische pijn is het belangrijk dat uw kind zorgvuldig met de beschikbare energie omgaat. Zorg voor voldoende afleiding. Verschillende hulpverleners kunnen steun bieden. De fysiotherapeut bijvoorbeeld kan uw kind leren hoe hij of zij het beste om kan gaan met pijn.

Een voortdurende belasting

2008_04_ss52-070.jpgZeker als het om gewrichtsklachten gaat, is de pijn vaak blijvend: de pijn wordt chronisch. Chronische pijn betekent een voortdurende belasting van het lichaam. Het ‘vreet’ energie en kan weer leiden tot nieuwe klachten als vermoeidheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid.

“Het is een vreselijk iets, om te moeten zien dat je kind pijn heeft. Het liefst zou jij die pijn over willen nemen. Maar je kan niks doen. Alhoewel, dat is ook niet helemaal waar. Ik masseer de pijnlijke plekken, dat helpt wel een beetje. En mijn man maakt haar aan het lachen. Dan vergeet ze de pijn.”

Wat kunt u voor uw kind doen?

  • Leer uw kind goed omgaan met energie. Pijn kost veel energie: daarom heeft uw kind minder energie over voor andere zaken. Leer uw kind goed om te gaan met de hoeveelheid beschikbare energie. Overleg bijvoorbeeld wat er de komende week allemaal moet gebeuren, wat wel en wat geen voorrang hoeft te krijgen. Maak samen een weekindeling. Wissel inspannende (school) en ontspannende dingen met elkaar af.
  • Leer uw kind zich flexibel op te stellen. Soms kan iets op het laatste moment niet doorgaan omdat uw kind te veel pijn heeft. Als uw kind zich hierop instelt, raakt het niet steeds opnieuw teleurgesteld. Leer uw kind gebruik te maken van de goede dagen, en het wat kalmer aan te doen op slechte dagen.
  • Laat uw kind grenzen verkennen. Voor uw kind is het goed om te weten wat het aankan. Laat uw kind daarom dingen uitproberen, zijn of haar grenzen verkennen. U kunt uw kind helpen door de grenzen in kaart te brengen, bijvoorbeeld door op te schrijven op welke momenten en na welke activiteiten het pijn heeft.
  • Leer uw kind de grenzen te bewaken. Ook voor anderen is het handig om te weten wat de grenzen van uw kind zijn. Als uw kind bijvoorbeeld mee gaat op schoolreis, is het handig als anderen weten aan welke activiteiten uw kind wel en niet mee kan doen. Dat voorkomt misverstanden en teleurstelling. Aanvankelijk bent u degene die de grenzen bewaakt, maar deze verantwoordelijkheid komt steeds meer bij uw kind te liggen.
  • Zorg voor afleiding. Als uw kind de aandacht op andere zaken kan richten, heeft het minder last van de pijn.
  • Leef gezond. Een gezonde leefstijl kan helpen de pijn beter te verdragen. Geef het goede voorbeeld en leef zelf ook gezond.

Van wie krijgt uw kind hulp?

  • De fysiotherapeut en de ergotherapeut kunnen uw kind helpen om te gaan met pijn. Zij kunnen uw kind bijvoorbeeld leren hoe het pijnlijke gewrichten kan beschermen en hoe de spieren sterker gemaakt kunnen worden. Daarnaast is er aandacht voor pijnbestrijding, conditieverbetering en ontspanning.
  • Een psycholoog of hypnotherapeut kan uw kind leren hoe het zijn of haar gedachten op andere dingen dan pijn kan richten.
  • De huisarts of apotheker kan u vertellen welke pijnstillers er zijn, en op welke momenten en in welke hoeveelheden uw kind deze het best kan gebruiken.
  • Stichting Pijn-Hoop is een patiëntenorganisatie voor mensen met chronische pijn. Bij deze organisatie kunt u onder andere terecht voor informatie over pijnbestrijding, trainingen en contact met lotgenoten. Kijk voor meer informatie op www.pijn-hoop.nl.