Omgaan met gewrichtsklachten

Heeft uw kind gewrichtsklachten? De gewrichten mogen dan niet te zwaar belast worden. Stimuleer uw kind om veel te bewegen: zo blijven de gewrichten soepel, worden de spieren sterk en ontstaat er geen overgewicht. Bij het Reumafonds kunt u terecht voor informatie over het omgaan met gewrichtsklachten.

Veel informatie

2008_04_ss52-208.jpgVeel mensen – ook mensen zonder groeistoornis – hebben last van gewrichtsklachten. Daardoor is er gelukkig veel informatie beschikbaar over dit onderwerp. Bij de behandeling van gewrichtsklachten ligt de nadruk op een goede zelfzorg. Overleg met uw arts of de algemene informatie ook op uw situatie van toepassing is.

Wat kunt u voor uw kind doen?

  • Leer uw kind een goede houding aan. Een goede houding zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten zo goed mogelijk gebruikt worden. Zo is de kans kleiner dat uw kind een verkeerde beweging maakt of de gewrichten te zwaar belast.
  • Laat uw kind voldoende bewegen. Door voldoende te bewegen blijven de gewrichten soepel, ontwikkelt uw kind spieren en bouwt het conditie op.
  • Voorkom piekbelasting. Bij een plotselinge beweging kan er ineens veel kracht op een gewricht komen te staan. Dit heet ‘piekbelasting’. Voorbeelden zijn snel opstaan uit een stoel of snel een trap opgaan. Adviseer uw kind gelijkmatig te bewegen. Stimuleer sporten als zwemmen en fietsen, ontraad uw kind deel te nemen aan sporten als squash en voetbal.
  • Probeer overgewicht te voorkómen. Overgewicht betekent een extra belasting voor de gewrichten. Dit geldt vooral voor de heup, knieën en voeten, maar ook voor andere gewrichten.

Van wie krijgt uw kind hulp?

  • De (kinder)arts kan eventueel pijnstillers voorschrijven.
  • De reumatoloog is gespecialiseerd in gewrichtsklachten. De reumaconsulent werkt samen met de reumatoloog in het ziekenhuis. U kunt bij hem of haar terecht voor praktische hulp, vragen en adviezen.
  • De fysiotherapeut of oefentherapeut kan helpen bij problemen met bewegen. Een ergotherapeut leert uw kind zo zelfstandig mogelijk te bewegen.
  • Het Reumafonds zet zich in voor de bestrijding van reuma en de gevolgen van reuma. Bij deze organisatie kunt u terecht voor meer informatie over gewrichtsklachten en alles wat daar bij hoort, dus ook: sport, hulpmiddelen enzovoort. Bel met de Reumalijn (0900 - 20 30 300) of kijk op de website www.reumafonds.nl.

“Ik doe nu mee met het zwemuurtje voor reumapatiënten. Het water is dan lekker warm en je doet oefeningen die goed zijn voor je gewrichten. Ik val wel een beetje uit de toon: ik ben zestien en zij zijn allemaal rond de zestig. Maar goed, ik ben het natuurlijk wel gewend om uit de toon te vallen.”