Lichamelijke gevolgen

Behalve een kleine lengte heeft een groeistoornis doorgaans meer lichamelijke gevolgen. Hier worden een aantal klachten beschreven die veel voorkomen: pijn, vermoeidheid, gewrichtsklachten en overgewicht.

Samenvatting

De meeste groeistoornissen gaan gepaard met lichamelijke klachten. Het is helaas niet mogelijk al deze lichamelijke klachten hier te bespreken. Er komen veel verschillende klachten voor: de aard van de klachten is afhankelijk van de oorzaak van de groeistoornis. Wel wordt er nader ingegaan op de volgende klachten: pijn en vermoeidheid. Deze klachten komen veel voor bij chronische ziekten, en dus ook bij enkele groeistoornissen. Daarnaast is er aandacht voor gewrichtsklachten en overgewicht: dit zijn klachten die relatief vaak voorkomen bij enkele groeistoornissen. Zelf kunt u het een en ander doen om deze klachten te verlichten. Lees verder.

Bij chronische pijn is het belangrijk dat uw kind zorgvuldig met de beschikbare energie omgaat. Zorg voor voldoende afleiding. Verschillende hulpverleners kunnen steun bieden. De fysiotherapeut bijvoorbeeld kan uw kind leren hoe hij of zij het beste om kan gaan met pijn. Lees verder.

Veel van de adviezen bij chronische pijn zijn ook van toepassing bij chronische vermoeidheid. Ook hier is het weer belangrijk dat uw kind zorgvuldig omgaat met de beschikbare energie. Eventueel kan een psycholoog of gedragstherapeut hierbij helpen. Lees verder.

Heeft uw kind gewrichtsklachten? De gewrichten mogen dan niet te zwaar belast worden. Stimuleer uw kind om veel te bewegen: zo blijven de gewrichten soepel, worden de spieren sterk en ontstaat er geen overgewicht. Bij het Reumafonds kunt u terecht voor informatie over het omgaan met gewrichtsklachten. Lees verder.

Probeer overgewicht zo veel mogelijk te voorkomen. Overgewicht is een extra belasting voor het lichaam en vergroot de kans op nieuwe klachten. Leer uw kind daarom gezond en gevarieerd te eten. Bij het Voedingscentrum kunt u terecht voor algemene informatie over gezonde voeding. Voor een persoonlijk voedingsadvies kunt u terecht bij de diëtist. Lees verder.