Stofwisseling

De stofwisseling is het geheel aan chemische processen in het lichaam. Als de stofwisseling verstoord raakt, beschikt het lichaam over onvoldoende energie of voedingsstoffen om te kunnen groeien.

Metabolisme


Stofwisseling is de verzamelnaam voor alle chemische reacties in de lichaamscellen. Dankzij de stofwisseling kan ons lichaam energie maken uit voeding en kan deze energie gebruikt worden voor allerlei lichamelijke processen. De stofwisseling zorgt er ook voor dat de afvalstoffen worden afgevoerd en dat er voorraden van bepaalde stoffen worden aangelegd. Een andere naam voor stofwisseling is metabolisme.

Diabetes

De bekendste stofwisselingsziekte (metabole stoornis) is diabetes mellitus (ook wel: suikerziekte). Bij diabetes is het lichaam niet goed in staat om glucose (‘suikers’) te verwerken. Daardoor zit er te veel glucose in het bloed. Diabetes leidt over het algemeen niet tot groeiproblemen. Als de bloedsuikers niet goed zijn ingesteld, kan de groei echter wel wat vertragen.

Diabetes is te behandelen met insuline: dit hormoon zorgt ervoor dat glucose weer in de cellen kan worden opgenomen. Kinderen met diabetes dienen zichzelf insuline toe via een injectie of een pompje.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u onder andere terecht bij de patiëntenvereniging Volwassenen, Kinderen en Stofwisselingsziekten (038 – 420 17 64). Op de site www.stofwisselingsziekten.nl vindt u onder meer een informatieve brochure voor kinderen.